Koelewijn's Visspeciaalzaak

Meidoornpassage 7
8091 KS Wezep
038-3764345

Gerookte vis

In het assortiment van Koelewijn’s Visspeciaalzaak zijn vele soorten gerookte (en gestoomde) vis te vinden. De meest bekende is de makreel, maar ook de gerookte zalm en haring zijn erg in trek. Deze soorten zijn ook nog eens erg gezond, vanwege het hoge omega-3 gehalte.

Het assortiment gerookte vis komt dagelijks vers uit Spakenburg. Op ambachtelijke wijze wordt de vis gerookt bij de groothandels of door de eigenaar zelf. Dick: “Vis roken is erg leuk, maar vooral ook erg lekker vanwege de bijzondere smaak. Hierbij letten we goed op de temperatuur en op de juiste tijd, zodat de smaak goed verfijnd is. Omdat wij zelf meerdere keren per week roken, kunnen we ook op verzoek iets voor u roken. Wat te denken van bijvoorbeeld een stukje zoutloos gerookte zalm, omdat u op uw bloeddruk moet letten?”.

Gerookt of gestoomd?

Nieuwsgierig naar dit verschil?

Bij het roken wordt hout gebruikt om rook te ontwikkelen voor de garing van de vis. Dit geeft de specifieke smaak af. Er zijn verschillende manieren om vis te roken. Het belangrijkste verschil zit in koud of warm roken. Bij warm roken krijgt de vis een zachtere structuur dan bij koud roken, waar de structuur van de vis steviger blijft. Bij warm roken wordt de temperatuur tot 70 graden Celsius gebracht. Dit noemen we ook wel stomen. Bij koud roken komt de temperatuur maar tot 25 graden Celsius. Vanzelfsprekend duurt de garing van de vis hierdoor langer, maar ontstaat er ook een ander product. Het verschil is bijvoorbeeld te zien en proeven bij de haringfilets. Een brado is een gerookte haringfilet en een haringkoninkje is een gestoomde haringfilet.

Koelewijn's Visspeciaalzaak

Meidoornpassage 7
8091 KS Wezep
038-3764345

Openingstijden

maandag Gesloten
dinsdag 09:30 - 18:00
woensdag 09:30 - 18:00
donderdag 09:30 - 18:00
vrijdag 09:00 - 19:30
zaterdag 09:00 - 18:00
zondag Gesloten